Talo haluaa tarjota vanhuksille parasta mahdollista elämää
Toholammin yrittäjäyhdistys palkitsi viime viikolla vuoden yrityksenä ja yrittäjänä Kotipalvelu Mirjamituvan. Kuin pisteeksi iin päälle Kuusiston koulu eli yläkoulun ja lukion oppilaat luovuttivat 2 000 euron taksvärkkituoton Mirjamituvalle. Yrittäjä Maija Kortetmaa liikuttuu tapahtumista kertoessaan.
– Varmasti kummatkaan eivät tiedä mitä nämä muistamiset minulle ja meille tässä talossa merkitsevät. Ne merkitsevät paljon, Maija Kortemaa sanoo ja puhe katkeaa.
Mirjamituvan väki on elänyt vaikeita aikoja. Mustimmat hetket ulottuvat kahden vuoden taakse, jolloin Jyta irtisanoi sopimuksen. Eikä siinä kaikki.
– Kyllä lähtökohtana näytti olevan Mirjamituvan alasajo. Valviraa myöten on yritetty heittää kiviä meidän tiellemme. Yrityksen lopettaminen oli välillä todella lähellä, Maija Kortetmaa sanoo.
Hän kertoo, että ihmisten tuki, vaikkapa kauppareissulla, antoi voimia ja valoi uskoa tulevaisuuteen. Yrittäjän ja henkilökunnan sinnikkyys palkittiin. Toisaalta tämä on myös esimerkki siitä, että taistelemalla voitiin Toholammilla säilyttää nämä vanhusten 20 paikkaa ja työpaikat. Nyt Mirjamituvalla tehdään remonttia ja Maijalla on taas uusia ajatuksia ja ideoita toiminnan kehittämiseen. Talossa rakennetaan lisää vessoja. Paikkojen määrä pysyy kuitenkin Mirjamituvalla edelleen samana.
– Rakennamme myös uuden saunan. Järjestelyssä syntyy mahdollisuus myös intervallipaikkaan. Me kehitämme jatkossa sitä kuin myös vanhusten päivähoitoa, johon on selvästikin tarvetta.
Maija Kortetmaa sanoo, että he lähtevät kehitystyössä vain siitä, että asukkaat voisivat viettää täällä parasta mahdollista elämää. Hän uskoo, että vastaavanlainen kehittämistyö olisi mahdollista isommissakin laitoksissa. Mutta se näyttää onnistuvan vain aniharvoin.
– Kyllä se on varmasti asenteista kiinni, Maija sanoo.
Nyt hän iloitsee, että yrityksen toiminnan tulevaisuus on taattu. Ja päälle vielä nämä muistamiset.
– Taksvärkkirahoilla, jotka on suunnattu vanhusten hyvinvoinnin ja viihtyvyyden lisäämiseen, ostamme Mirjamituvan terasseille ulkokalusteita. Ulkoilun liittyvät asiat ovat meille tärkeitä, Maija Kortetmaa muistuttaa.
Katsaus yrityksen historiaan ja toimintamalliin
Maija Kortetmaa aloitti vanhusten hoivapalveluja tarjonneen Mirjamituvan toiminnan vuonna 1999. Kymmenen vuotta myöhemmin hän laajensi toimintoja. Mukaan tuli vanhusten asumispalveluja tarjoava Katariinan kamari, joka on aivan paikkakunnan ydinkeskustassa, torin laidalla. Nyt yrityksen toimintamallia on hieman muutettu ja puhutaan Kotipalvelu Mirjamituvasta.
– Me tarjoamme asumista sekä kodinhoitoon liittyviä tukipalveluja, kuten esimerkiksi ruokaa, siivousta ja pyykkäystä.
Yrittäjä sanoo, että asian voisi ilmaista niinkin, että me tarjoamme turvallisuutta, jotta asukkaat pärjäävät jokapäiväisten asioidensa kanssa.
Työntekijöitä Kortetmaalla on kolme ja lisäksi viisi avotyöntekijää toimintakeskuksesta. Yrittäjä kertoo, että lähihoitajat kouluttautuvat parhaillaan kuntoutumisen osa-alueella. Syksyn myötä on Mirjamituvan ja Katariinan kamarin väki ovat aloittaneet kuntouttavan arkielämän.
– Meillä on oltava rohkeutta, että uskallamme ottaa vastuun vanhuksen yrittämisestä sekä rohkaista, kannustaa ja tukea häntä, Maija huomauttaa.
Hän sanoo, että kävely on tärkein, ykkönen. Niinpä sitä taitoa täytyy vaalia kaikin tavoin. Mutta jos kävely ei luonnistu, noustaan ainakin seisomaan.
Tässä yhteydessä Kortetmaa ottaa esiin hoitajien kiireet. Monestihan sanotaan, ettei heillä ole kuntoutustyöhön aikaa.
– Minä uskon, että kuntouttavaan toimintaan panostamalla ei sen jälkeen olekaan niin paljon sitä varsinaista hoitamista eli saadaan hoitamisesta aikaa kuntoutukseen, Maija Kortetmaa puntaroi asiaa.