Nouseeko Toholammille maailman pohjoisin pienmallastamo?

16.5.2017 / Toholammin kehitys

Asiantuntijat näkevät, että käsityöpanimoiden suosio synnyttää Suomessa uusia pieniä mallastamoita, jotka pystyvät kevyesti vastaamaan pienpanimoiden tarpeisiin. Nyt tiedetään vireillä olevan jo ainakin kaksi hanketta, ja myös Toholammilla on virinnyt ajatus pienmallastamon perustamisesta.

– Meillä tämä asia nousi esille Toholammin Kehitys Oy:n BioToholampi -hankkeen myötä. Siinä pyritään löytämään uusia biojalostukseen ja kiertotalouteen liittyviä liiketoimintamahdollisuuksia. Hankkeen yksi asiantuntija, Mikko Ahokas, on pienpanimotoimintaa Torniossa pyörittävän yrityksen hallituksen puheenjohtaja. Hän nosti asian esille, projektipäällikkö Hannele Syri-Nieminen kertoo.

 Ahokas on tehnyt mallastamon osalta myös alustavia laskelmia. Hän toteaa niiden osoittavan, että toiminta olisi kannattavaa.

– Ja minä seison laskelmieni takana eli ne pitävät paikkansa, Ahokas vakuuttaa

Toholammille suunnitteilla oleva pienmallastamo on investoinneiltaan miljoonan euron luokkaa. Syri-Nieminen kertoo, että paikkakunnalta löytyvät tilat toimintaa varten.

Nyt seuraavaksi kartoitetaan mahdollisia viljelijöitä, jotka voisivat tulla mukaan. Ahokas on laskenut, että porukkaan tarvittaisiin ainakin parikymmentä viljelijää. Mallastamotoiminnan uskotaan kiinnostavan myös pienpanimoita.

Suomessa toimii tällä hetkellä kaksi mallastamoa, jotka ovat Viking Malt Lahdessa ja Laihian Mallastamo. Pienpanimoiden tarpeet mallasohran suhteen ovat kuitenkin erilaiset kuin isojen panimoiden, joilla tärkeän osan ohraraaka-aineesta muodostaa saanto eli ohratonnista pitää saada mahdollisimman paljon tehoja irti vierrettä varten. Käsityöpanimot voivat keskittyä enemmän ohran muihin ominaisuuksiin, kuten maku- ja aromielementteihin. Nämä erilaiset lähtökohdat vaativat sekä käytettäviltä ohralajikkeilta että mallastusprosesseilta erilaisia ominaisuuksia. Mallasohran kysyntä kasvaa myös maailmalla paikallisten pienpanimoiden suuresta suosiosta johtuen. Esimerkiksi Yhdysvalloissa pienpanimoiden osuus olutvolyymista on noin 10 prosenttia, mutta maltaan käytöstä peräti 20 prosenttia. Humalan osalta pienpanimoiden osuus lienee jo vähintään 50 prosentin luokkaa. Alan asiantuntijat sanovat käsityöpanimobuumin synnyttäneen Yhdysvalloissa jo lukuisia uusia pieniä mallastamoita ja muu maailma seuraa trendiä perässä.

Jos olet kiinnostunut pienmallastamo -hankkeesta, ota yhteyttä BioToholampi -hankkeen projektipäällikköön Hannele Syri-Niemiseen sähköpostilla: hannele.syri-nieminen@toholampi.fi tai puhelimitse 040 5360 558

Hannelle Syri-Nieminen ja Mikko Ahokas sanovat, että pienmallastamon perustaminen Toholammille on myötätuulessa.