Haasteellinen työsarka odottaa
Toholammin kunnan omistama Toholammin kehitys Oy hakee toimitusjohtajaa. Avoinna ollutta tehtävää haki määräaikaan mennessä 18 henkilöä, mutta yhtiön hallitus katsoi, että tässä vaiheessa on tarkoituksenmukaista vielä jatkaa hakuaikaa, ja se päättyy nyt ensi viikon perjantaina.
Toholammin kehitys Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Kentala jää eläkkeelle kesäkuun lopulla. Hallitus lähtee kuitenkin siitä, että uusi Toholammin elinkeinoelämän veturi olisi saatava taloon jo talven aikana, jotta hän voisi työskennellä jonkin aikaa yhdessä Kentalan kanssa.
Toholammilla on panostettu elinkeinoelämän kehittämiseen
Viime aikoina on pistetty merkittävästi voimavaroja biolaitos- ja biokaasu -hankkeiden kehittämiseen. Yhteistyötä tehdään ruotsalaisen yliopiston kanssa.
Toholammin kunnanjohtaja Jukka Hillukkala ja toimitusjohtaja Kimmo Kentala sanovat, että sote -ratkaisun myötä kunnille jää edelleen elinkeinoelämän kehittäminen. Niinpä kehitysyhtiön toimitusjohtajalla on merkittävä rooli kunnan elinkeinoelämän rakentamisessa.
– Sen kehittäminen on erittäin tärkeää, sillä jos siinä epäonnistutaan, niin sen myötä voidaan sanoa hyvästit monelle muulle asialle. Jotta meillä on jatkossa esimerkiksi lukio, pitää huolehtia siitä, että opinahjossa on riittävästi opiskelijoita. Kunnassa pitää olla työpaikkoja ja harrastusmahdollisuuksia, jotta asukkaat viihtyvät. Myös peruspalvelujen pitää olla kunnossa, Hillukkala ja Kentala muistuttavat.
Uusia ulottuvuuksia yhteistyöhön
Kunnanjohtaja Jukka Hillukkala sanoo, että Toholammin kunta on ollut ennakkoluulottomasti mukana rakentamassa uusia yhteistyökuvioita, jotka ulottuvat jopa maakuntarajojen ulkopuolelle.
– Samantyyppiset kunnat ovat nähneet mahdollisuuden toimia yhdessä. Tästä voi mainita yhteistyökuvioiden etsimisen, jossa Keski-Suomesta ovat mukana Kinnula, Pihtipudas, Viitasaari, Kivijärvi ja Kyyjärvi, Pohjois-Pohjanmaalta Reisjärvi ja Keski-Pohjanmaalta Lestijärvi ja Toholampi. Näiden tapaamisten pohjalta on jo lähdetty selvittämään siirtoviemärin rakentamista Kinnulasta Toholammille. Siihen tulisivat mukaan myös Lestijärven jätevedet. Nykyisin Lestijärven jätevedet menevät Kinnulaan, joten suunta muuttuisi jos tämä hanke toteutuu. Kun liikutaan tärkeällä pohjavesialueella, tässä olisi myös merkittävä suojelullinen näkökohta, Hillukkala toteaa.
Kinnulassa tulee ajankohtaiseksi jäteveden puhdistamon uusiminen ja selvitysten mukaan nyt viritelty ajatus tulisi uutta puhdistamoa halvemmaksi. Lisäksi Toholammilla käsittelyn jälkeen jätevedet voitaisiin hyödyntää biokaasulaitoksessa.
Biojalostamo avaisi uusia mahdollisuuksia myös maataloudelle. Ylimääräiselle nurmelle olisi käyttöä ja hintakin olisi varmasti kilpailukykyinen.
Toimitusjohtaja Kimmo Kentala näkee, että tulevaisuuden kuva avaa mahdollisuuksia siihen, että myös korjuukustannukset halpenevat.
– Todennäköisesti syntyy korjuuketjuja aivan kuin nyt on metsäpuolella, Kentala uskoo.
Biokaasulaitos kirkonkylään ja Härkänevalle
Härkänevalla Leaderin patukkatehtaan uudet suunnitelmat, joissa niiden valmistukseen käytetään erikoiskasveja, avaavat myös uusia mahdollisuuksia. Syntyy uusia tuotteita, joita viedään entistä enemmän ulkomaille.
Toholammilla nähdään, että tulevaisuudessa tarvitaan uudenlaista ajattelutapaa. Siihen luodaan nyt valmiuksia. Tässä työssä kehitysyhtiön toimitusjohtajallekin avautuu haasteellisia tehtäviä.