Porukka haki ideoita Itävallasta
Erikoiskasvien viljelijät tekivät äskettäin tutustumismatkan Itävaltaan. Mukana oli muun muassa toholampilaisia, halsualaisia ja kaustislaisia asiasta kiinnostuneita. Tutustumismatkan järjesti ProAgrian Viskuri-hanke.
Projektipäällikkö Liisa Koskela kertoi, että ideoista voi kehittyä hyvää yritystoimintaa, kun asioita pohditaan porukalla. Idea jalostuu ja muodostuu liiketoiminnaksi, kun esimerkiksi mietitään kuinka parhaiten erikoiskasveista tai bioenergiasta saadaan euroja.
– Tietysti kannattaa pohtia myös, olisiko mahdollista toimia yhteistyössä ja parantaa samalla maaseutuyrittäjien jaksamista ja taloutta tai vaikka oman kylän palvelutarjontaa, Koskela avasi hankkeen sisältöä.
Itävallan matkalla monen mieliin oli syöpynyt SonnentoR, hyvinvoinnin tavaratalo, joka on saavuttanut useita palkintoja työstään luomuelintarvikkeiden parissa niin kotimaassaan kuin kansainvälisestikin. Yrityksen arvoihin kuuluvat kestävän kehityksen periaatteet ja paikallisen tuotannon kehittäminen. Sonnentorin tee- ja mausteyrityksen luomulaatuiset tuotteet ovat laadultaan huippuluokkaa.
John Gutmann perusti yrityksen vuonna 1988. Hän oli silloin 23-vuotias työtön pojankloppi ja kiinnostunut luonnonmukaisesti viljeltyjen yrttien tuotannosta. Nyt hänen yrityksessään on 300 työntekijää ja myynnissä 900 eri artikkelia.
Liisa Koskela ja Kimmo Kentala kertoivat myös itävaltalaisesta unikkokylästä, joka oli aiemmin taistellut olemassaolostaan, kun väkeä oli lähtenyt ja palvelut häipyneet.
– Nyt suunta oli muuttunut. Väkeä oli tullut takaisin kylään. Kaikki tuntui keskittyneen unikon ympärille. Sen kasvattamisesta ja hyödyntämisestä oli saatu potkua kylän kehittämiseen.
Keskipohjalaiset tutustuivat monenlaisiin kohteisiin ja kotiin tuomisina oli paljon pohdittavaa. Yksi niistä oli myös biologisen tuotannon hevostila, jossa tamman maidosta valmistettiin hyvinvointi-pillereitä, kosmetiikkaa ja suklaata. Tilalla oli runsaat parikymmentä hevosta.
Erikoiskasviviljelyyn paneutunut Kimmo Kentala totesi, että hyvin monessa paikassa tuotanto jalostettiin omalla tilalla. Näin päästiin rahallisesti parempaan tulokseen eli jalostukseen kannattaa panostaa.
Varsin vaikuttava näky Wienissä oli myös maalaistori, jossa silmä lepäsi lukemattomien tuotteiden meressä. Jo heti äkkiseltään syntyi ajatus, että mikseipä meilläkin voisi järjestää vastaavaa.
Toholammin Kehitys Oy:n eläköitynyt toimitusjohtaja ja erikoiskasviviljelystä innostunut Kanalan kylän asukas Kimmo Kentala innostaa kaikkia maaseudun asukkaita talkoisiin etsimään uutta.
– Perinteisen maatalouden rinnalle tarvitaan muutakin, jotta työpaikat säilyvät ja kylät pysyvät elävinä. Muutoin ne näivettyvät ja autioituvat.